Altfel de cenzură

„Pun pariu că n-ai fost într-o peluză a unui stadion

Şi că de la televizor nu poti să sari direct pe gard când echipa ta dă gol”

Nimeni Altu’ – Pun pariu

În curând această frază va rămâne doar o amintire, pentru că acum o săptămână, la meciul Middlesbrough – Wigan, fanii de pe Riverside Stadium, au avut neplacuta surpriză ca la intrarea pe stadion, să primească fiecare în parte o scrisoare cu următoarele prevederi: „Am primit numeroase plângeri de la spectatorii deranjaţi de zgomot şi de fapul că nu puteau urmări meciul din cauza celor care se ridicau. În plus, ne-au căzut sistemele de securitate şi internetul timp de 8 ore din cauza trepidaţiilor”. Materialul era semnat de către Sue Watson, responsabilă cu securitatea pe Riverside. Cu alte cuvinte, suporterii nu mai au voie să-şi încurajeze echipa, să cânte, să aplaude în picioare favoriţii, pentru că nu mai au nişte „gentlemens” şi „ladies” linişte (prin gentlemens şi ladies a se citi boşorogi şi babe) sau pentru că le pică netul unor stewarzi care vor să vorbească pe mess în timpul meciului. Şi asta se întâmplă în ANGLIA, patria mamă a fotbalului 😐 fără încurajări mai reuşea vreodată Boro să întoarcă rezultatele cu FC Basel sau Steaua şi să ajungă în finala UEFA? Hai să fim serioşi! Degeaba tribunele se numesc în engleză „stands” dacă nu mai ai voie să stai în picioare…

Citind ştirea aia, deja nu mă mai miră că în România sunt interzise fumigenele, torţele, steagurile cu băţ cu diametru mai gros de 15 mm, etc. aşa cum e stipulat în Legea Dragomir. Ca să nu mai vorbesc de cea mai aberantă prevedere, cum că suporterii n-au voie să conteste conducătorii FRF sau LPF, de parcă ei ar fi Ceauşescu şi suporterii membrii de partid veniţi la al n-şpelea Congres PCR… Sau că Jandarmeria a refuzat cererea suporterilor Stelei de înţelegere ca anumiţi membri de galerie (persoane care şi-ar da toate datele şi ar fi răspunzători pentru incidente) să aibă acceptul să folosească materiale pirotehnice. Sau că la EURO 2008, românii, în loc să aibă bannere de susţinere ale Naţionalei aveau mesajul „Mitică la puşcărie„.

Că tot vorbim de restricţii ale dreptului la libera exprimare, remintesc că pe stadioane, steagurile cu „Basarabia pământ românesc” sunt interzise. Până şi la Alba-Iulia, de Ziua Naţională a României, cei care aveau asemenea steaguri au fost bătuţi de gardă pe motiv că incită la ură rasială şi xenofobie sau ceva de genul ăsta… Şi cică trăim într-o ţară liberă şi democratică… Trăim într-o derivă mai degrabă!

Reclame

About Dutzu

Stelist, supererou, berbec. Vezi toate articolele lui Dutzu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: