Timpul

     „Timpul nu iarta niciodată. Trece nestigherit, indiferent dacă tu eşti sau nu atent, dacă tu eşti sau nu de acord ori dacă tu te mişti sau nu în acelaşi ritm cu el; nu ai voie să rămâi în urmă, nu poţi să respiri mai mult decât trebuie, să faci cu un pas mai puţin decât ai fi putut şi nici să eziţi mai mult decât îţi este permis fiindcă te trezeşti pe dinafara. E momentul în care totul se rupe şi începi să realizezi cât a trecut de fapt de când nu ai mai trăit în prezent.
     Unde se duc toate şi de ce nu pot să ţin pasul cu timpul? Pentru mine lucrurile se mişcă mult prea haotic; poate totul e din cauza faptului că eu încă mănânc cu linguriţa.
Mă sperii prea usor, renunţ prea repede şi regret prea des, iar asta mă încetineşte.
    
Deci dacă poţi, respiră şi pentru mine şi doar fii. De ce? Pentru că am nevoie!”

     Conform Wikipedia, definiţia timpului este una dintre cele mai dificile, nu numai din punct de vedere filozofic sau psihologic, dar şi fizic. Timpul este una dintre dimensiunile Universului, diferită de dimensiunea spaţială prin aceea că timpul ordonează evenimentele într-o succesiune ireversibilă. Timpul e o noţiune primară (care nu se defineşte, ci se percepe prin simţuri) şi corelată cu cea de eveniment. Percepţia sesizează ordinea evenimentelor.

     Deci nici fizicienii, nici filosofii nu reuşesc să dea o definiţie noţiunii de timp. Probabil că EU aş putea :), dar nu-mi propun să fac studii ştiinţifice, ci să prezint într-un mod cât mai beletristic cum înţeleg acest termen. Voi lua ca studii de caz vreo 3 exemple care sper să acopere tot ce vreau să spun. Dacă nu, pentru asta există PS-uri, PPS-uri, PPPS-uri, etc 🙂

     1) Einstein încerca să explice relativitatea spunând că dacă pui mâna pe o sobă fierbinte 1 minut ţi se va părea 1 oră, dar dacă stai 1 oră cu o fată frumoasă ţi se va părea 1 minut.

     Sau ca să adaptez, dacă stau 2 ore în Puşkin sau în Cave, sau pe Ghencea, nici nu simt timpul trecând şi fac tot posibilul să amân momentul când trebuie să pun capăt, dar când sunt la cursul de electronică, trece o veşnicie până să sune alarma că mai sunt 5 minute din oră şi pot să ies din bancă să mă dezmorţesc.

     2) Alteori timpul trece pe nesimţite. Te vezi cu cineva 1 dată pe lună sau la 2 luni chiar, dar ţi se pare că abia v-aţi întâlnit cu o zi în urmă. Timpul devine irelevant într-un Univers care e doar al vostru în care trăiţi „apart, but never in heart„. Şi se mai poate ca în secunda în care ajungi acasă după plimbare, deja să-ţi fie dor de ea şi să te gândeşti la următoarea ieşire, următorul plic, următoarele 3 bomboane.

     3) Câteodată, dacă nu cumva deseori, în viaţă faci greşeli. Şi când te trezeşti prea târziu şi încerci să schimbi lucrurile auzi cuvinte care îţi toarnă plumb în adidaşi şi în suflet: „Toate la timpul lor, iar timpul nostru a trecut.” Rămâi fără reacţie. Te dezmeticeşti târziu şi te găseşti depăşit de timp, de evenimente, de tot. Te simţi singur chiar dacă eşti înconjurat de lume, pentru că de fapt tu îţi doreşti o singură persoană lângă tine, adică persoana pe care tocmai ai pierdut-o. Dar de fapt când pierzi o persoană? Când nu mai vorbiţi 1-2-…-x luni? Sau când îşi pierde încrederea în tine? Din proprie experienţă, şi în cazul ăsta timpul n-are importanţă. Prietenia nu se măsoară în timp 😉

     4)Îţi spun stai liniştită, nu mă tem, deci nu te teme

           Că multe vin şi trec chiar dacă rămân semne

           Şi orice semn se vindecă după o vreme

          Ţi-am mai spus, ce e făcut să ţină, ţine

                                                 Kreu-z – Pentru tine

     Într-adevăr, ce e făcut să ţină, ţine. Indiferent de timp, indiferent de ce spune X sau Y, indiferent de „certuri, împăcări, gelozii, lacrimi sau bucurii” cum spuneam şi în articolul trecut, indiferent de piticii frustraţi care spun că prietenia se va duce pe apa Sâmbetei, indiferent de pesimismul pe care-l mai simţim din când în când, indiferent de orice, există prietenii care nu se pierd niciodată. Niciodată!

Reclame

About Dutzu

Stelist, supererou, berbec. Vezi toate articolele lui Dutzu

8 responses to “Timpul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: