Sevilla

Au trecut deja 24 de ani…

„Galeria a căpiat de tot, vorba olteanului. Peluza a II-a e în picioare şi parcă vecinii noştri au mâncat ardei iute. Când a ratat Majearu am crezut că se dărâmă stadionul iar pe vecinul meu nu l-am mai văzut câteva zeci de secunde. Când a ratat al lor, în jur se gemea, se murea… Când a ratat Boloni, parcă a turnat cineva gaz pe ei şi le-a dat foc. Când a marcat Lăcătuş, am convingerea că pentru vreunul dintre ei a fost obştescul sfârşit. Noi românii în schimb înviam. Când vezi atâţia tauri răpuşi, nu te mai temi de mugetul lor în agonie.

Pichi Alonso, cel care marcase trei goluri lui Goteborg, îşi potriveşte balonul. Era ultima speranţă a gazdelor. Şi Duckadam a apărat din nou. Sfârşitul: Balint – Marcos 1-0 sau Steaua Barcelona 2-0 sau Alesanco, Pedrazza, Alonso, Marcos – Duckadam 0-4!

Să vezi Meditarana cu pitorescul şi ineditul ei, de la 10.000 de metri, să vezi cea mai teribilă galerie de pe Terra şi să supravieţuieşti în interiorul ei, să vezi finala Cupei Campionilor Europeni aici, acasă la adversar, şi prelungirile şi loviturile de la 11 metri şi pe Duckadam apărându-le pe toate, să te întorci cu Cupa, este cam tot ce şi-ar dori un muritor şi cred că un român nu va mai trăi aceste clipe… în vecii vecilor…”

Ion Cârstea – „Sevilla mon amour”

Istoria Stelei, pe care am simţit-o din plin cu ocazia vizitei la muzeul clubului, s-a născut însă în 1947 datorită generalului Armatei Române, Mihail Lascăr. Atunci s-a format marea echipa a CCA-ului care dădea naţionalei 10 din cei 11 titulari plus câteva rezerve. Arhicunoscută e situaţia portarilor „Ţop” Voinescu şi Costică Toma care făceau cu schimbul atât la club cât şi la naţională datorită valorii aproximativ egale.

În următorii ani a venit schimbarea denumirii în Steaua, mutarea în Ghencea şi o echipă clădită în jurul lui Puiu Iordănescu, cel care are recordul de goluri marcate şi de sezoane jucate la club (nu mai puţin de 20!).

Legenda se continuă cu generaţia de aur de la Sevilla, care apoi a mai jucat o semifinală şi o nouă finală de CCE în următorii 3 ani. Creearea a început în 1983 cu Florin Halagian antrenor, care a adus o bună parte din jucătorii ce vor fi titulari în seara de 7 mai ’86, dar a fost desăvârşită de calitatea de antrenor şi pedagog a lui nea Imi Ienei.

Şi după ’89, tot Steaua a fost singurul club care a mai emis pretenţii în Europa, beneficiind de organizarea profesionistă impusă de Ion Alecsandrescu. A participat de 3 ori consecutiv în grupele Ligii Campionilor (’94, ’95, ’96), pentru a reveni în competiţia supremă după 10 ani şi a aduce Real Madrid-ul în Templu.

Steaua nu s-a mulţumit doar cu participarea în Europa, aşa că în 2005 a eliminat din 16-imile Cupei UEFA pe deţinătoarea trofeul, Valencia, după un retur senzaţional, în care a revenit de la 0-2 şi a câştigat la penalty-uri.

Un an mai târziu, Steaua a ajuns în semifinalele Cupei UEFA, unde a pierdut dramatic cu Middlesbrough, dar a rămas cu satisfacţia de a fi eliminat în sferturi pe rapid şi de a le reaminti sub-podarilor cine este echipa fanion a Bucureştiului, României, Europei de Est!

Ăsta e punctul în care istoria Stelei intră într-un con de umbră, megalomania unui cioban îl face să plece pe MM Stoica, cel mai bun conducător din fotbalul românesc actual, îi face pe jucători de naţională ca Rădoi, Goian, Ghionea, Ogăraru, Paraschiv, să-şi dorească să plece, altora le distruge personalitatea, îndepărtează suporterii de la stadion, jigneşte pe Iordănescu, Balint, Bölöni, Hagi sau Lăcătuş, etc.

Steaua este însă predestinată să renască. Şi sunt sigur că o va face. Până atunci, privesc cu mândrie la istorie şi cu speranţă la viitor…

Reclame

About Dutzu

Stelist, supererou, berbec. Vezi toate articolele lui Dutzu

One response to “Sevilla

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: